5 goda råd för att ta bort fästingar

Det finns många gamla råd på hur man på bästa sätt tar bort en fästing från sin hund. Det är dock inte alltid de fungerar!

Om fästingen tas bort på ett felaktigt sätt kan det ge upphov till en inflammation. Och man kan i värsta fall riskera att fästingen bitit sig fast ordentligt och överfört bakterier som Borrelia och Anaplasma.

Se här hur enkelt tar du bort en fästing på din hund genom att följa nedanstående 5 steg:

  1. Var 2 personer när man ska ta bort fästingar på hunden. Då kan den ena hålla hunden lugn och den andra har två händer fria till arbetet.
  2. Ta tag i fästingen med en fästingborttagare så nära intill huden som möjligt. Vrid runt fästingplockaren, så släpper fästinge.
  3. Forsök inte “snurra” fästingen mellan fingrarna. Det kan få dess huvud att bli kvar medan kroppen dras bort. Det kan framkalla inflammation i bitsåret.
  4. Låt bli med att smörja fästingen med bensin, margarin eller liknande. Det hjälper inte och verkar starkt irriterande på såret, vilket i sin tur kan ge en hudinflammation.
  5. När fästingen är borttagen kan du tvätta såret med utspädd klorhexidinlösning. Det hjälper till med att förhindra inflammation.

Om du är tveksam till om fästingen är helt bortttagen eller inte vill hålla på med att jaga fästingar, kan du gå till din veterinär som då kan rekommendera det rätta fästingmedlet för just din hund.

Hitta din närmaste veterinär här:

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy