DÄRFÖR SKALL DIN HUND TILL VETERINÄREN

De flesta tar en tur förbi veterinären med deras valp, men det är minst lika viktigt att få din hund kontrollerad senare i livet. Hunden kan nämligen inte tala om när den har ont och farliga sjukdomar kan lätt förbises.

Din hund bör undersökas minst en gång om året

Det är inte bara bilen som behöver regelbunden kontroll. Även din hund bör tas om hand noggrant för att förhindra problem. Ju tidigare man upptäcker sjukdom, desto större är chansen för din hund att bli helt frisk och kry igen. Samtidigt förkortas tiden för en eventuell behandling.

Veterinären undersöker öron, ögon, mun och tänder. Lymfknutor blir kontrollerade, huden undersöks för eventuella sår, fästingar och annan ohyra.
Lederna böjs igenom för att se om de rör sig obehindrat och utan smärta. Hjärtat undersöks med mera, så när du går hem från kliniken kan du vara säker på att allt är som det ska.

Kom ihåg de viktiga vaccinerna

Hundar kan påverkas av ett brett spektrum av infektionssjukdomar. Men lyckligtvis finns det effektiva vacciner. Här kan din veterinär hjälpa till att skapa ett effektivt vaccinprogram som skyddar din hund. De viktigaste är basvaccinerna. Alla hundar ska ha dem eftersom de skyddar mot mycket smittsamma och potentiellt dödliga, sjukdomar som de flesta hundar riskerar att utsättas för. De består av:

Valpsjuka: En mycket smittsam och ofta dödlig, virussjukdom som är nära besläktad med mässling.

Parvovirus: Ett extremt smittsamt virus som orsakar livshotande diarré och ofta angriper valpar.

Hepatit: Ett virus som överförs genom saliv, urin och avföring och som sprider sig till vitala inre organ.

OBS! Det är viktigt att skydda din hund redan som valp. Den första vaccinationen rekommenderas när valpen är åtta veckor gammal och följs sedan upp efter vaccinationsprogrammet, så att din hund är skyddad genom livet.

Få det bästa skyddet mot fästingar

Många djurägare är osäkra på vilket fästingmedel som är bäst för deras hund. Det kan vara en djungel att hitta rätt bland de många olika fästingmedel som finns på marknaden, men din veterinär är “neutral” och kan därför ge dig goda råd och vägledning att välja rätt förebyggande fästingmedel för just din hund.

Om skadan redan har skett och din hund har dragit hem en eller flera fästingar, kan veterinären också ge råd om den bästa behandlingen.

Tveka därför inte att kontakta din veterinär om du har frågor om fästingar eller behandling.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy