Fästingen går inte i vinterdvala

Fästingen går inte i vinterdvala

Om du kanske gick runt och trodde att din hund slapp den lilla parasiten på hösten , är du tvungen att du tänka om. För fästingen är fortfarande mycket aktiv både på hösten och långt in på vintern. Det är på grund av vårt varmare väder. Kolla ofta igenom din hund för fästingar och skydda den med ett fästingmedel.

Det är tyvärr ett utbrett missförstånd att man kan pusta ut lite och lägga mindre tid på fästingletande i hundens päls, när sommaren går mot sitt slut. För den lilla blodsugande parasiten är mycket aktiv hela höstem och långt in på vintern. Faktum är att temperaturen ska sjunka ända ner till fryspunkten innan fästingen drar ner på sina aktiviteter och går i dvala.

Med det varmare vädret i Sverige och resten av jordklotet, kommer fästingsäsongen stadigt att öka. På hösten lever fästingarna på olika värddjur såsom rådjur och kan sprida sig till din hund. Dom kan också ligga i högarna av höstlöv och vänta på att ett värddjur (eller människa) kommer förbi.

Det klokaste du kan göra för ditt djur är därför:

  • Känn regelbundet igenom din hunds päls efter fästingar – också på hösten och under varma vintrar
  • Ge din hund ett fästingmedel. Då blir den skyddad mot fästingar i upp till sex veckor (så slipper du kontrollera din hunds päls)
  • Kolla upp var fästingrisken är störst (så du och din pälsbeklädda vän är förberedda när ni ska ut på tur)

Om du – som de flesta andra hundägare – uppskattar att gå med ditt husdjur i skogen och på ängen, så är risken för fästingar också större. De unga fästingarna – nymferna – är mest aktiva från maj till augusti. Det är också dom som är svårast att upptäcka. De vuxna fästingarna är mest aktiva från mars till maj och från augusti till november. Men, igen….det beror på hur varmt det är.

Fästingarna kan bära på olika sjukdomar. Exempelvis borrelia, som kan göra både dig och din hund mycket sjuka.

6-punktskollen

Fästingar kan vara mycket svåra att få syn på i din hunds päls. Ofta kan du istället känna dom (dom växer när dom suger blod) på din hunds kropp.
Dra försiktigt händerna över din hunds kropp och känn efter små knoppar och ojämnheter på huden. Det kan då vara fästingar.
Fästingar föredrar vissa speciella områden på hunden. Så var därför speciellt uppmärksam på följande ställen när du undersöker:

1. Huvudet och öronen

Hundar är nyfikna varelser som gärna sticker ner huvudet i saker. Så det är ganska lätt för fästingarna att sätta sig på huvudet. Det finns många bra gömställen för fästingen att gömma sig på hundens huvud. Det är viktigt att kontrollera både i och utanpå öronen. Fästingen sitter gärna i mörkret inne i örat och smaskar i sig helt obemärkt. Om fästingen sitter i örat är det ofta en god idé att låta veterinären ta bort den. Om din hund konstant kliar sig på huvudet och vid örat så ska du vara extra uppmörksam. Använd en ficklampa när du kollar hundens öron.

2. Tassar och tår

En fästing kan ofta sätta sig mellan hundens tår. Den kan också sätta sig fast under tassen, nära trampdynorna. Var uppmärksam om din hund börjar bita sig på tassarma.

3. Svansen

Fästingar älskar varma och fuktiga ställen. Under svansen, nära hundens rumpa, är en uppskattad matplats för den lilla parasiten. Kolla igenom svansen grundligt. Eventuellt med en fin kam.

4. Skrevet

Många hundägare har inte så stor lust att kontrollera hundens kön för fästingar. Men det är faktiskt en god idé. För – som sagt – parasiten älskar det varma och det fuktiga och just pga att många djurägare inte gärna kontrollerar de ädlare delarna på sin hund, får fästingen ofta sitta där allt för länge. KOM IHÅG – en fästing som bär på sjukdomen borrelia kan smitta hunden efter 48 timmar.

5. Under halsbandet

Några hundägare låter halsbandet sitta på hunden. Det är en dålig idé, då fästingarna lika gärna kan sitta under halsbandet. Halsbandet gör också att huden under det, blir varmare och det är perfekta förhållanden för en fästing. Av med halsbandet och kolla igenom området grundligt.

6. Armhålorna

Ja, det är väl egentligen benhålor. Men där benet möter hundens kropp kan fästingen lätt gömma sig. Både för hunden och för dig som ägare. Så det är bara att komma igång med att kontrollera armhålorna.

Skydda din hund på hösten

Det låter mycket. Och det ÄR mycket. Men det är nödvändigt. Även på hösten och en stor del av vintern. För fästingen är ett extremt motståndskraftigt väsen. Den har ett hårt yttre skal som skyddar den väl mot olika temperaturer och när temperaturen övergår i minusgrader, överlever en del fästingar genom att att gömma sig i nedfallna blad, trästubbar etc.

Du kan också spara mycket tid på undersökningar och skydda din hund effektivt genom att använda fästingmedel. Det håller din hund helt fästingfri i upp till 6 veckor. Så det är väl värt att överväga. På så sätt kan du och din pälskling få många sköna timmar tillsammasn i höstskogen och vinterlandskapen, utan att bekymra er för parasiter och sjukdomar.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy