Guide: Ta väl hand om din hund under julen

Guide: Ta väl hand om din hund under julen

Din hund kan inte glädja sig åt julen såsom vi. Och det skulle den med största sannolikhet inte heller göra, om den kunde. Jul och nyår kan vara en väldigt stressig tid för våra hundar, och därför är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder, när saker plötsligt är annorlunda än vad de brukar vara. Vi har därför gjort en liten guide som du kan använda som en checklista, innan du bjuder in julen och nyåret i hemmet.

Julmat

Det är otroligt lockande att sticka till hunden lite rester från julbordet, men det är en dålig idé. Julmat är inte hundmat och nötter, fet mat, choklad, russin och tillagade kycklingben är direkt farligt för våra husdjur. Ingen vill ju att sjukdom ska förstöra julstämningen.

Julgran

Om du har skaffat en julgran, måste du vara medveten om några saker när du har en hund hemma:

  • Trädet kan ramla över hunden och skrämma vettet ur den, så ställ den på ett säkert ställe och gör fast den ordentligt.
  • Häng endast hundsäkra dekorationer på de nedre grenarna, och tänd bara levande ljus när du är närvarande i rummet. Häng julkulorna högt upp, och akta dig för ljusslingor, som kan vara lockande att bita i, men mycket farliga för hundens mun, om den biter hål.
  • Se till att din hund inte dricker vattnet i julgransfoten.

Tomteluvor

Tomteluvor och nyårshattar är endast för människor. Din hund förstår inte det roliga i det, även om den ser söt ut, och faktiskt kan de bli både rädda och generade när vi reagerar annorlunda på dem än vi brukar.

Aktiva juldagar

Julen är en riktig inomhustid, men det är också ett bra tillfälle för dig och din hund att göra något aktivt tillsammans. Ta några bra promenader när vädret är rätt för det, och kasta lite boll i trädgården. Du kan också gömma din hunds mat, när det är dags att äta, och låta den nosa sig fram till den – det kommer den garanterat att älska.

Gäster

När familj och vänner trängs under jul och nyår, är det viktigt att din hund har en plats där den kan dra sig tillbaka. Ställ, till exempel, dess korg i ett rum dit gäster inte kommer. När festen är över, och gästerna är utanför dörren, kan du med fördel ge din hund lite extra uppmärksamhet dagarna efter.

Nyårsafton

De allra flesta hundar blir rädda när fyrverkerierna börjar. Som tur är kan du göra mycket för att hjälpa din hund genom kvällen:

  • Rulla ner gardinerna så att du skyddar din hund från ljusglimtar. Vissa väljer att förbereda hunden genom att visa filmer med fyrverkerier, men det kräver att du är tidigt ute – det vill säga minst tre månader innan nyårsafton.
  • Lufta din hund ordentligt på eftermiddagen så att den inte behöver gå ut när fyrverkerierna drar igång. Det är generellt sett en god idé att ge ditt husdjur ordentlig motion, både dagen innan, och på nyårsafton.
  • Ditt eget beteende smittar av sig på din hund, så prata glatt med den och var avslappnad.
  • Lämna aldrig din hund ensam hemma på nyårsafton. Du riskerar att få en orolig hund som aldrig kommer att kunna vara ensam hemma igen.
Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy