SE UPP: FÄSTINGARNA KOMMER!

Äntligen är det vår och tid att njuta av naturen med långa promenader. Men även fästingarna är aktiva i bra väder. Så se till att de inte angriper din hund.

NÄR SKALL DU VARA FÖRSIKTIG?

Högsäsongen för fästingangrepp är vanligtvis från maj till oktober, men tyvärr håller inte fästingarna koll på kalendern. Istället reagerar de på temperatur och fuktighet. Så när temperaturen är mellan 7 och 30 grader och luftfuktigheten över 75 %, trivs de som bäst och är mest aktiva. Så om vintern är mild och våren är tidig kan det finnas många fästingar redan i mars / april. Med en mild höst kan säsongen fortsätta fram till november.

Generellt kan man säga att redan när nattfrosten är över, så kan det vara en god idé att förbereda sig för fästingsäsongen och prata med veterinären om att förhindra fästingangrepp.

Var lurar faran?

Den vanliga fästingen bor gärna i tätbevuxna och skuggiga naturområden. De älskar fukt och därför kommer det ofta att finnas många fler fästingar i våtmarker, såsom en myr, än på en torr äng. Den vanliga fästingen, befinner sig ofta i skogar och snår, men de trivs också i parker och trädgårdar, där de sitter i högt gräs, buskar och träd, i väntan på en måltid.

Även som stadsbo måste du vara medveten om fästingar, men både din hund och du själv kan oftast röra er ganska säkert på trottoarer, vägar och grusvägar.

Vad kan du göra för att skydda din hund?

Fästingar gömmer sig bra i pälsen, så det kan vara svårt att hitta dem vid första anblick. Därför är det en god idé att förhindra fästingangrepp med fästingmedel så att du slipper bekymra dig för de otrevliga krypen.

Om du har upptäckt en fästing på din hund är det viktigt att du agerar omedelbart, eftersom fästingen suger blod från ditt husdjur och kan överföra sjukdomar som borrelia och anaplasma till din hund.

Det kan vara mycket farligt om fästingen får sitta i hundens päls för länge – i värsta fall kan det leda till döden! Håll därför ett öga på din hund nu när fästingsäsongen har börjat och kontakta veterinären om du är osäker på vilket fästingmedel som skall användas för just din hund.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy