TECKEN PÅ ATT DIN HUND ÄR DEPRIMERAD

Tecken på att din hund är deprimerad

  • Din hund visar brist på lust att leka, gå eller göra vad den normalt gör
  • Hunden sover hela tiden, eller mycket mer än normalt
  • Din hund har ingen aptit, eller äter annorlunda än vad den brukar
  • Hunden har svårt att finna ro, sover dåligt, eller för lite

Beroende på hundens specifika personlighet, ändrar den beteende. Kanske börjar den åter att tugga på allt, gömmer sig undan, slutar vara renlig eller blir till och med aggressiv.

Hur du gör din hund glad igen

Om din hund visar några av de tecken som vi har beskrivit ovan, kan du lyckligtvis göra mycket för att ge din hund humöret tillbaka.

Återupprätta rutinerna

Hundar älskar ju regelbundna rutiner. Så om hundens miljö förändras, bör du och resten av familjen göra en extra ansträngning, för att behålla era rutiner med hunden. Ge den träning, lek med den och kom ihåg att berömma den när den visar tecken på glädje.

Se upp med överdriven omsorg

En deprimerad hund skall inte känna att dess sorgliga sinnestillstånd “belönas” med extra uppmärksamhet och godis. Då kan den behålla sitt beteende för att få mer. Se till att återupprätta de fasta mönstren och rutinerna, så kommer troligen din hunds stress och ångest att försvinna, och familjen får tillbaka sin lyckliga hund.

Återställ “flocken”

Om depressionen beror på förlusten av en lekkamrat, såsom ett annat husdjur, kan du överväga att köpa en ytterligare hund som tillför “flocken” en ny medlem. Då kan din sorgsna hund lättare återhämta sig efter förlusten.

Agera snabbt på en nedstämd hund

Precis som hos människor är det en bra idé att agera snabbt på en depression och hjälpa din fyrbenta vän att få tillbaka sitt goda humör.

Tålamod

Beroende på hundens personlighet och psyke kan den också bearbeta den förändrade miljön, och sin stress, och ta sig ur depressionen av sig själv.

Medicin

Om inget annat hjälper, kan din veterinär ordinera familjens hund medicin, som hjälper till med humöret. Men spara den möjligheten till sist. I de allra flesta fall kan bra, fasta rutiner och erkännande räcka för att lyfta hundens humör så att alla i hushållet blir glada igen.

Boehringer Ingelheim Animal Health | Box 467 | 201 24 Malmö | Data Privacy